Julhandel i lågor

Eld i en tunna för att värma utslagna i gathörnen, det är bilden jag känner från filmens värld och andra länder. Plötsligt är det verklighet på Falkenbergs gator mitt i upptakten av julhandeln. Akompanjerad av den allt tydligare ekonomiska krisen. Dessutom utanför banken.Bilden är väl inte riktigt sann just den här dagen men med tecken på allt större ekonomiska klyftor mellan människor i Sverige så är åtminstonde jag beredd att ge bilden visst symboliskt värde. En julhandel i lågor och vinst som går upp i rök? Men vad gör det, för det var väl ändå inte det som julen handlade om en gång i tiden. På det sättet är det kanske mer rätt med gemenskapen och värmen vi kan dela runt elden i tunnan.
Nu funderar jag på om jag på något sätt kan slå in det i några snygga paket och lägga under granen.

Vi får se.


Första lågan

Dom som känner mig vet att jag till varje advent gör en ny adventsljusstake. Årets variant har jag gått och funderat över de senaste två veckorna. Rekognoserat lite och gjort en ytterst begränsad men viktig marknadsundersökning. Jag är glad över att jag kunnat hålla min grundidé med fristående ljus.
Lovisa, Lisa och Thomas var här på advenstaftonkaffe så innan dom åkte hem till Ulricehamn han vi tända första lågan.Lovisa fann sig väl tillrätta med Rocky som också var på besök. Vid fikabordet har nu Rocky lärt sig att sitta vackert och bli matad med mycket små portioner av en människovalp. Inga konster krävdes även om han trodde det till att börja med och sträckte fram tassen när Lovisa höll fram smulorna. Nästa gång dom träffas kommer han garanterat att hålla sig i närheten av Lovisa. Förutom ätbart delade hon nämligen med sig av sina leksaker. Det var en syn att se dom springa varv på varv runt soffbordet.
Nu har dom åkt hem till Ulricehamn och jag ska sätta upp elljusstakarna och hänga upp stjärnor, så

vi syns

Insyn på omvärlden


Ett fönster som på något sätt vänder blicken innåt. Ett fönster som mera ger dig ljus än utsikt. Insikt!
Ge dig själv tid att se igenom det. Reflektera och hitta nyanser och värden i din tillvaro som du annars inte hinner se och ta vara på.
Vi behöver tid. Jag behöver tid.
Ständigt nya intryck hindrar mig från att tänka efter. Eller gör att jag slipper... Hur är det för dig?
Jag tittar gärna genom det här fönstret för att utforska min omvärld i lugn och ro . Det känns bra. Om du ger dig tid och jag mig, så kanske

vi ses.

Good-bye Yellow Big Apple

Dax att släppa NY o Manhattan i detta forum. Det var en fantastisk upplevelse och roligt att dela det med Hjalmar. Det finns många platser att uppleva, NY är en som räcker länge. Återvända? Ja, varför inte. Om Du åker är det detta du möter


och


Så häng me´, ta för dig och

vi ses.

Tunnor på topp

Som jag skrev för någon dag sedan reste jag till NY med en massa bilder i huvudet från tv, film och tidningar. Det går inte att komma ifrån. Utmaningen är ju att visserligen se det där som man "inte får missa" men ta vara på det där emellan. Det man ser och upplever på vägen, överraskningarna. Det som kommer vara min bild.

Människor


Människor o mellanmål


Fösterputsaren


Vyerna


Husen o bilarna


Berömda hus


Nybyggen


Djuren


Musik


Hysteriska happenings


Isen


Parkeringarna


Så kommer vi till Tunnorna. Jag såg dom först från hotellfönstret men upptäckte snart att dom fanns överallt. Dom passar inte riktigt in i den bild som annars ges av världsstaden med glittrande fasader. Men det hör definitivt hemma i den bild jag fick i övrigt där nytt möter gammalt, rikt möter fattigt, människor möter människor i en respektfull respektlöshet.
Fräckt va? Så nästa gång du reser till NY så kommer du inte att missa dom för nu har jag gjort dom till din bild av New York.
Du ser

vi ses.

Tur de´ blev som de´ blev

när det inte blev som det skulle.
Liberty Enlightening the World skulle egentligen stått i Egypten och hälsat resande på Suezkanalen.
Motvilligt och inte utan att någon betalade för hennes uppehälle släpptes hon istället till slut in i USA. Där har hon vakat över inloppet till New York sedan oktober 1886.
122 år är hon vacker och ståtlig för sin ålder. Där hon står och hyllas som en symbol för frihet har hon sett mycket elände och lidande. Många slitna och ängsliga men ändå förväntansfulla har seglat förbi vid hennes fötter. Dom viste inte vad som väntade... men dom såg fram emot det. Andra har på senare tid kommit med flyg och framför hennes ögon skapat kaos, förvirring och ond bråd död.
Med högburet huvud bär hon, trots allt hon sett, envist frihetens fackla för tider som kommer. Det är inte utan jag tänker på det förestående valet och alla de förhoppningar om frihet och förnyelse det bär med sig. Det kommer i alla tider behövas någon som stolt och envist bär upp den facklan och många människors tro och övertygelse för att ge bränsle åt lågan. Vi får hjälpas åt att skingra mörka skyar


Det var väl knappast med en sådan här båt emigranterna tog sig över Atlanten för att mötas av gudinnan?


Till Liberty Island kommer man med turbåt efter att man genomgått en säkerhetskontroll motsvarande en flygplats.


Jämfört med larmet på Manhattan är ön en idyll där man gärna dröjer en stund. Strosar runt i parken, kollar utsikten, andra turister och begrundar gudinnan.
sedan beundrar man den egna skapelsen...

som betraktar en annan och anar jag inte en viss skepsis?

De´ e´ tur en ble´ som en ble´ om man nu inte ble´ som en skulle!

Vi måste ses!

New York Rangers

Bor vi granne med Madison Sqare Garden, eller The Garden, som hemmapubliken kallar den så ska vi väl i alla fall försöka få tag i biljetter till en hockeymatch. Sagt och gjort vi gick till David som jobbar i informations och bokningsdisken på vårt hotell. Han lyfte luren och några minuter senare var vi ägare till ett par biljetter Rangers vs Penguins.
Kvällen kom och vi gav oss över gatan och in på The Garden. En biljett gick bra, den andra var inte ok!!! Nu började en karusell av besök i olika kassor och en vända tillbaka på hotellet och en förtvivlad David. Nya samtal och åter till arenan. Efter en halvtimme, där Hjalmar för säkerhets skull stått i en kö för återlämnade biljetter, medan jag sprungit runt, fick vi till slut klartecken för båda biljetterna. Phu! Det var vår match.

Matchen på isen följde samma mönster som vår entré. Penguins gjorde både 0-1 och 0-2 innan Rangers vaknade. En som var vaken hela matchen var Henrik

Näslund gjorde 1-2 och när det var 8 sek kvar gjorde Zherdev 2-2 då höjdes stämningen rejält!

Sedan förstod vi hur stor han är Henrik Lundqvist

Han tog alla straffar efter förlängningen, "Schostrom" gjorde dock ett mål för Rangers men det var Henrik som hyllades till slut.

Vi jublade så

vi hörs

MoMA NY

En regning eftermiddag efter en god stek på Fridays gick vi så småningom in på Museum of Modern Art, MoMA. Där fanns mycket att titta på av högst varierande intresse. Varför inte miljön i sig...
     
Det kan visas på många sätt med modern teknik och det är ingen konst. Kolla på miniatyrerna ovan!

Hjalmar bet ihop. Men bidrog och kan ses


vi ses

9 11

2001 den 11 september beskrivs ibland som ett nytt Pearl Harbor. Amerikanerna har levt i tron att de "vallgravar" av oceaner dom har omkring sig skyddar mot angrepp på eget territorium. Krig och terrorism bedrivs någon annan stans. För mig var det självklart att ta sig till det som kallas Ground Zero, platsen för de raserade World Trade Center. Nu en byggarbetsplats för det som ska ersätta de två skyskraporna. Jag är naturligtvis inte ensam om att besöka platsen. Men så mycket mer än en byggarbetsplats är det inte. Stängd och välbevakad. För att se något av platsen får man ta sig till de gångbroar över gatorna som löper runt om.
Dagen innan på vår shoppingrunda gick vi av en händelse på en plats där kakelplattor med minnesteckningar och texter hängde på ett staket. Korsningen W11str 7th Av.
Som sagt en byggarbetsplats.

I bakgrunden ett byggkomplex som kallas World Financial Center.
När man står haär och ser de byggnader som reser sig runt platsen är det nästan otroligt att tänka sig att här rasade Manhattans två högsta byggnader samman. Dom var dubbelt så höga som de som står kvar.Jag pratade med en ung kille som jobbade i Billabong affären på Time Square. Han menade att det kändes som om Time Square var världens centrum. Det är flera genom historien som tyckt sig vara världens centrum och i. Inget har bestått. I en annan del av samtalet blev det tal om han (som jag tappat namnet på men) som i övermod flög för högt mot solen och vars vingar brändes. Här ska resas ett nytt hus som strävar mot solen och den här gången ska det bli ännu bättre, vackrare och symbolisera en aldrig sinande framtidstro... eller ego.

Den här bilden tagen granne med Ground Zero får avsluta.

Kanske kan den symbolisera något det får du själv bestämma. Den gör gott för mitt ego!
Blicka mot ljuset och

vi ses.

86th floor

Så här såg vi det första kvällen på Manhattan


Nu står vi där uppe och ser tillbaka


1 maj 1931 invigdes Empire State Building och är fortfarande ett landmärke i Manhattan Sky Line bland många nya skyskrapor. Från 86 vån 320 m över gatan erbjuds inte bara utsikt, det är en upplevelse med tanke på omgivningen. Vi tänkte oss ett besök i skymningen. Men med en säkerhetskontroll av flygplatsmått ska man ta mer tid på sig än vad vi gjorde. Jag kan inte säga att vi blev besvikna. Även om vi står på toppen kommer upplevelsen över en och utan att veta tror jag nattvyn slår dagvyn.


Söderut utmed 5th Av


Nordöst med bl a Chrysler Building


Nordväst


Konkurrenten Rockefeller Center "The Rock" med Central Park i bakgrunden.


Ljus gör mycket för hus.

Sedan kunde jag inte låta bli. I många sammanhang dyker den upp för att saker och ting ska hålla ihop och tyckte jag inte att det gungade till lite under fötterna där på 80 vån...?
"We are making exciting changes"

...jo tack! Silvertejp!

Vi är på väg ner...

vi ses.

Se en del av vad jag såg

Jag skrev innan att våra shoppingrundor gav mycket annat än kassar och lätta konton. Vi såg mycket av staden och tog oss den tiden. Visst fick Hjalmar vända och vänta emellanåt men när han fick handla fick jag fotografera och vi hjälptes åt att hitta det vi sökte.
En storstad är en storstad men det finns mycket som kommer med den bild vi får via film, tv och bilder. Så det finns mycket som jag kanske förväntade mig att se och sökte i mina bilder. Men det här är en del av det jag såg och för en del kanske något av det är "deras bild" men för mig gav det en ny bild.

Det finns en bild som jag har med mig hem som hjälper mig att minnas den här New York resan. Den ger mig en möjlighet att "kliva igenom" bilden och in i minnet, den får mig inte att stanna upp som många andra bilder gör och styr mig inte till en bestämd miljö, en bestämd händelse. D u ska få se den senare men nu tittar vi på några andra.

Vad sägs om lite fettsugning. Snart heter restaurangen Four Guys...


Det är en stad med många ansikten som kommer ur etnisk tillhörighet som är tilltalande men säkert inte helt okomplicerad, i annat än dagsljus.
Det går inte lika fort i verkligheten som på film! Men det låter likadant och det är faktiskt så att det hörs någonstans ifrån mest hela tiden.


Alla har inte lika bråttom.

man brukar väl säga att "med god tro och stora skor..."

Kör man limo är man cool...


Men någon måste ju släpa hem matkassarna och det är inte mer glamoröst här än någon annanstans.


och någon måste fixa ledningarna. Men det verkar lite mindre glamoröst här än hemma.


Det ryker ur gatan! Det känner jag igen och till Hjalmar sa jag att det kommer från tunnelbanan, men fan vet... ; )


Valkampanjen tog sig många uttryck. Lite udda ibland men över huvud taget är folk öppna och det var inte svårt att mötas och prata, som här.Men först så hade man annat att se fram emot. Det var en STOR helg på gång och det pågick många förberedelser.

NI DÄR BORTA ÄR NI KLARA!?


Så till min bild. Jag ska berätta mer
när


vi ses

NY Shopping

Sevärdheter i två dagar och shopping i tre var Hjalmars bud inför resan, och nu ska du inte bara köpa sådant du behöver... Vad är det han ser hos mig? Även om jag var först ut i en kul affär fylld med fotoprylar och likasinnade som till och med faschinerade Hjalmar, så var det märkeskläder som hägrade. Men med affärer öppna till 12 på natten är det lätt att även annat slinker med. Häng med nu ska du få se delar av Hjalmars shopping. Det gick inte att fota överallt för även jag rycktes med får jag väl erkänna.

Vi tar en första vända på Time Square, kan du se Billabong?

Väl inne var det sevärt

okey då! men för mig var interiören lika intressant som kläderna var för Hjalmar.
Affärerna han i första hand sökte tog oss på en tvåmilavandring över nedre Manhattan så jag var ganska nöjd. Men det får vi återkomma till nu shoppar vi!

Här köpte vi inget men det är som om det vill säga mig något...
Burton

schyst utbud på kläder och brädor

På nästa ställe, en mössa kanske? Speglar behövs inte längre när vi har digitalkameran!

Det blev ingen mössa...där.
En del affärer är en upplevelse i sig Yellow Rat Bastard texjag kunde inte låta bli

Som sagt den nya tekniken revolutionerar shoppingen. Butikerna är världskändisar och hittar man den inte direkt så tar man fram telefonen och ett sms eller två senare har man en vägbeskrivning av någon som är uppkopplad.

Så kan vi fortsättaoch fortsätter

ToysRus bara för att dom har ett 4 vånings pariserhjul som man kan åka i medan man funderar på om det är Barbie eller Ken man ska köpa till... ja någon... vi gick vidare

Ni ser var vi varit men inte vart vi är på väg. Det visste inte vi heller just då!

Det är hejdlöst!
MegastoreMer, självklart!

Hjalmar är en go kille, kanske saknade han hunden? Men nej, den här går inte som handbagage! Det var Macys leksaksavdelning. Dom har smygstartat julskyltningen också


Nu får det räcka, men jag lovar det finns mycket kvar till den som åker över.
Otroligt att jag skulle åka till New York och komma hem med en massa bilder av affärer!? Eller...

vi får se eller ni eller ähh

vi ses


Cash

Var är krisen? Cashmaskinernas intensiva gröna blinkande uppmanar till att köra in kortet och plocka ut cash. Och för att tala om att du verkligen behöver det tar man fortfarande i ordentligt.

Det är ingen finanskris, det är en konsumtionskris var det någon insiktsfull som sa.

Cash är också vad det handlar om för Björnligan och von Anka.
Det kommer lite serietidningsvibbar när jag står där på Wall st och ser lastbilar, kranar och mäktiga fasader.
Här har man pallat upp ordentligt för ett lyft på börsen, eller är det björnligan...?


å här kommer ett lass garantier, eller är det "badcash" till von Anka...?


New York är en smältdegel där det enkla möter det rika, liksom det nya möter det gamla i någon form av respektfull respektlöshet. Mitt i korsningen av nutidshistoria och "det var här allt började" är kommersen efterfrågad, enkel och cash.

Mellanmål "on the go" New York-bornas favorit. Turisterna är inte heller nödbedda.
I bakgrunden en annan favorit, deras förste president George Washington utanför Federal Hall. Platsen för installationen 1789.
Som du ser det finns mer

vi ses


RSS 2.0