"Det minsta man kan begära...

av en rörelse är att den rör sig." Det var Tage Danielsson som sa det en gång för länge sedan.
Huruvida Skejtare är någon rörelse vet jag inte, men dom verkar vara i ständig rörelse i alla fall.


Och det är jag tacksam för. Nästa tema på min fotocirkel är nämligen rörelse och vi börjar i Falkenbergs skatepark. Panorering brukar det kallas för när man följer motivet i rörelse med kameran. Det som krävs för att få fram känslan av rörelse är att motivet rör sig så fort att du i rörelsen hinner flytta kameran så mycket att "omgivningen" blir oskarp. Det gäller ju också att du lyckas följa motivet på ett sådant sätt att det hela tiden befinner sig på samma ställe på bildytan och på så sätt tecknas skarpt.

Lite oskärpa i motivet tycker jag ändå inte är fel för att få fram känslan av rörelse.

Lekparken på Vallarna är nästa anhalt på vår fotopromenad den här söndagen. Där finns nästan alltid någon som inte kan vara stilla. Av respekt för barnen och deras föräldrar som ju inte känner mig så fick det bli bilder bakifrån. Annars är detta en stor karusellgunga där man kan ställa sig i mitten vid stolpen och få riktigt fina bilder på den som åker. När man står där i mitten är man hjälpt av att avståndet ut till gungan hela tiden är det samma och det blir lättare att få motivet skarpt och omgivningen oskarp. (Man kan ha mycket nytta av att jobba med en konstant radie.)

Slutligen går vi ner till Ätran. Där ska vi hålla kameran stilla

och istället låta vattnets rörelse teckna sig självt.

Det blir slutartider på ca 1/20 sekund, höga bländartal och att experimentera med vinklar och ta många bilder. För ingen blir den andra lik. En låg vinkel, att komma nära vattenytan, ger bättre förutsättningar att få dramatiska bilder.

Här närmar vi oss måleriets penseldrag och ögonblick som aldrig återkommer. En vacker påminnelse om att ta vara på stunden, ögonblicket. Att inget någonsin stannar. Att vi lever i ständig rörel

se

Kommentarer
Postat av: Mamma o Pappa

Vilka vackra bilder!!

Du är både konstnär och poet med din kamera

som lyckats fånga bilder i ögonblicket.

2010-10-22 @ 23:16:00
Postat av: Bodil

Vilka härliga bilder:)

2010-10-28 @ 21:48:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0