Kvarteret Svärdet i bild

Blir vi fattigare eller rensar vi bara garderoben? Stadsrummet förändras hela tiden och då och då höjs en och annan röst för att bevara ett hus, ett kvarter... Sedan slutet på 90-talet har diskussionen om Kv Svärdet böljat och ibland har vågorna gått höga i debatten. I de politiska rummen och i media, men också "på sta'n".

I början av våren träffades Falkenbergs fotoklubb och Falkenbergs konstförening för att testa en idé som legat till sig sedan förra sommaren. Vi skulle försöka hitta gemensamma motiv för en utställning bara för att få tillfälle att diskutera "bilden" och hur vi ser och tolkar våra motiv. I sökandet efter motiv begränsade vi oss snabbt till "Bilden av staden" och så fortsatte det tills vi var nere på ett enda kvarter i staden, Kv Svärdet. Dels för att det står inför förändringar, dels för att det innehåller mycket av både miljöer, aktiviteter och funktioner.

Idag var det vernissage.

Mina tankar genom det här projektet tänker jag helt opretantiöst visa här. Faktum är att några av de stadsrum vi diskuterade under våren redan förändrats och hus har rivits eller är på väg! Och så sent som igår presenterades ritningarna för ett nytt huskomplex i just Kv Svärdet.
På utställningen finns några av dessa bilder med.

Först några inledande bilder från en annan del av staden.

Mycket "Shell" har det varit i debatt och insändare på dom som vill förändra staden och dom som inte vill... men det här Shell är i stort sett borta och snart ett minne blott.


Och detta är inte längre, utan bara en i minnet existerande byggnad.

Så tar vi steget in i kvarteret Svärdet.

Förfallet och knappt saknat när det snart försvinner. Lika visset som en rabatt om hösten men förr sjudande av liv. Här ska planteras nytt till våren.


Cirkelhus som lär stå pall i cykler av både upp och nedgång.


Men här osar det, om än inte katt (får jag innerligt hoppas!), så av stadens godaste hamburgare. Snart är också detta ett minne blott, när det lämnar plats för nybygge av mera traditionell(?) stadsform. En huskropp som följer kringliggande gator och trottoarer med Burger Inn i gatuplan. Jag hoppas verkligen inte att det goda sitter i väggarna!


Bakom den stolta porten råder numera biomörker...


Innanför denna "kuliss" jäser det fortfarande bra till många falkenbergares glädje, men hur det ska gå för hus och verksamhet är en "ugnshet" fråga!


Solariesolen lyser över denna del av kvareteret och det är väl hit man får gå i framtiden, om man vill se tillbaka.

Utställningen på Konsthörnan på Storgatan i Falkenberg är öppen fram till 5e oktober då den rivs ;) Kvarteret står väl kvar ett tag till. Både utställning och Kv Svärdet är värt ett besök. Gå dit medans tid är och

se

Solen sjunker månen stiger

En varm söndag en bit in i september. Till slut lyckades solen tränga igenom molntäcket och vi fick uppleva en solig och varm eftermiddag, härligt! Jag hade anledning att ta en promenad längs Klittervägen och det var riktigt härligt, men lite sorgligt. Med all önskvärd (?) tydlighet träder bilden fram av Falkenberg "sommarstaden".


Stranden ligger öde trots värmen o solen


Tråkiga skivor för fönstren på badstugorna


Service står sig slätt mot vinstmöjlighet

Det blir långt mellan ställena under höst, vinter och vår. Det återstår säkert många fina dagar under september, men ta med egen fikakorg om du vill njuta i septembersolen.
Kommunen förväntas med våra skattepengar snygga till, skapa strukturer som ser till att det blir lättillgängligt med stora parkeringsytor och stenlagda gator och gångstråk... det blir stora ödsliga och kalla ytor 10 månader om året.

Just nu stiger en vacker fullmåne över Falkenberg och jag tänker ändå tillbaka på en fin dag. Och det fanns i alla fall några som kikade fram och lite nyfiket ville ta vara på solen när den nu visade sig

Presic som jag som siktade på en promenad när prognoserna hade förutsett helgens soltimmar.

Gårdagskvällens värme var en härlig påminnelse om sommarvärmen som vi denna sommar fick ta emot i omgångar. Det var rätt många kalla, blöta avbrott.

Nu tar solen en lägre bana och månen en högre. Vi går mot höst det är bara att in

se

Teman i Borås

Från en världsstad till en annan ...det lät snyggt, men jag vet inte? Fotografering i Köpenhamn förra helgen och fotomaraton i Borås den här. Och Borås "världsstad"...nja. Men det var den där låtenJag tror inte det är ok att publicera sina tävlingsbilder riktig än men bilden av startnumret är ju utom tävlan så det måste väl vara ok


Kul nr fick jag i alla fall.

Borås fotomaraton har jag deltagit i många gånger men nu var det några år sedan. Dom gör det ganska enkelt när man får alla teman direkt vid start och kan plåta i vilken ordning man vill. Men 10 teman på 5 timmar + en bild av startnumret är till slut inte så enkelt. Det dyker upp varianter på temabilder man redan tagit och då är det lätt att till slut tappa bort något tema eller hamna i tidsnöd. Dessutom, det är ju Borås, regnar det efter bara halva tiden. Förutsägelsebart eller fördom... nu hoppas jag bara att resultatet inte blir en besvikel

se

Köpenhamn

Fotoklubbarna i Falkenberg och Varberg gjorde gemensam sak och ordnade brittsommarresa till Köpenhamn. En busslast med ca 50 fotograferande ickejapaner vällde ur bussen och började fotografera varandra innan vi spreds över stora delar av centrala Köpenhamn för att söka motiv intressanta nog för en bild. Det ska bli roligt att se vad vi såg. Intressena och teknikerna är vitt skilda så det blir garanterat varierande bilder av staden och dess innevånare. Och så naturligtvis en och annan turist, för vi var inte ensamma om att tala ett främmande språk...

Tillsammans med några fotograferande kompisar skaffade jag mig lite överblick


Köpenhamn är både stort och fint sett från toppen av "vår frälsares kyrka" som erbjuder en slingrande trappa som blir smalare och smalare ju närmare toppen man kommer. Men det är väl så det ska vara i en kyrka, man väljer inte den breda vägen... och det kräver viss ansträngning om man vill till himlenRiktigt dom ambitionerna hade vi inte utan vi gick ner igen, kan man inte lyfta sig med hjälp av meditation så får man lita till kondition och vi var bara där för att känna på känslan och att

se

RSS 2.0