Vacker vintersöndag

Det klarnade upp efter de senaste dagarnas snöande, temperaturen sjönk snabbt och solen strålade på eftermiddagen över falkenbergare och besökare. Många gick ut för att leta upp sina bilar och skotta fram dom.


Promenaden utmed Ågatan var smal men plogad.


Och isläget på loftgången är fortsatt gott men bra mycket glittrigare så här i solskenet.
Imorgon spås det komma mer snö... hur det blir med det får vi

se


Vinterort Falkenberg


En speciell stämning blir det i stan med så mycket snö. Inte kallt, faktiskt någon plusgrad, så snön blir tung och klistrig.
Det är högsäsong för allt och alla som vill röja snö och inget är för litet.Där det brukar vara "öppna landskap" skottas och plogas små gångar för att vi ska komma fram men för den som försöker köra sin bil som vanligt blir det överaskande nog till att backa.


Och alla dom som brukar cykla i alla väder har också gett upp nu.

Hos Stålboms är det mycket tal om lustfylld fika.Jo visst, vill du pulsa igenom snön så...


Korvätarna får hålla sig inomhus.


Lite kylslaget vänslande blir det på torget en sådan här dag.

Och på andra sidan högen...

...är det inte mycket till torghandel denna lördag. Men den som vill kan ändå få köpa blommor som kan lysa upp och som bär förhoppningar om vår.
Snöhögen på torget har blivit ett populärt mål för både barn och lite mer vuxna.


Hemma på loftgången ger inte isen tappt. Sakta men säkert läggs millimeter till millimeter och snart har den växt till en riktig bjäs

se

Droppar och flingor

Det rinner från taken och singlar från skyn och bygger ett ovanligt landskap i sta´n. Det var länge sedan jag såg så mycket vinter och det bara fortsätter. Att snön vräker ner är sannerligen ingen överdrift.


Vinter på våran gata.


Vackert jalusi på loftgången...

...men farligt!
Vi vill ändå se när istapparna når räcket!

På närmare håll och genomlyst.


Vackert så

sett.

Blått och gult i snön

Jag tänker på det nyss invigda olympiska spelet. Ett högriskspel för arrangörer och idrottare men med insynsskydd när det gäller delegaternas olympiska medverkan. Spelet bakom kulisserna och det spel som föregår val av arrangör är en olympisk gren som är allt annat än snövit. Det pinkas revir på så kallat hög nivå och där skrivs både guld-, silver- och bronskantade kontrakt. Läste nyligen om villkoren för de som tillverkar alla små och stora OS-prylar som besökare och supportrar världen över förväntas köpa för att försörja bl a OS-organisationen. Inför ett tidigare OS fanns en kampanj som heter Play Fair at the Olympics. Den riktade sig främst till sportklädsindustrin men ger en bild av hur det står till där bakom den glättiga ytan och hur det alltid finns pengar att tjäna på att vi inte ser längre än till kampen om medaljens framsida.
http://www.renaklader.org/material/play-fair-olympics 

Trots det dåliga föredömet närs förhoppningar om snövita idrottsmän och -kvinnor i ärlig kamp om medaljer. För att den olympiska tanken ska kunna stå sig något så när tas massor av dopingprov för att dom snövita inte går att lita på!?
Ett gladiatorspel där mycket mer står på spel bakom kulisserna än i själva tävlingarna. Ett spel där idrottare kommer, pinkar och går medan delegater och sponsorer består.I stort

sett

Upptrappat, kanske nedtrappat?

Det skulle tas en bild av fyra generationer. Det kan bli hur uppstyltat som helst men alltid händer det något när det är ungar med i bilden och då gäller det att vara med...


för allt går inte att förut

se

Februarimys

i lampans sken på uteplatsen.


Mjukt och fluffigt men skenet bedrar. Vid närmare kontakt är det inte så inbjudande.


Men Hjalmar i blixtbelysning på väg till fotbollsträning verkar det inte bekomma

så vitt jag kan

se

Iskall framtid i nutid

Vad sägs om istid


I helgen hörde jag bland chipsen på ICA att Golfströmmen har ändrat riktning och att det är därför vi har det så kallt så länge. Då förstår jag att man lägger nästa stora miljökonferens i Mexico om något eller några år. Is kan vara vackert på bild eller i form av en udda upplevelse för en natt i Jukkasjärvi men kostymdelegater från världens alla hörn vill nog inte konferera i en ishall. Och ändå är det just det man ska konferera om...
den globala uppvärmningen som kan orsaka istid på våra breddgrader. För som jag har förstått det så kan det här i norden antingen bli fråga om palmer eller istappar. Eller är det kanske frågan om både och i olika perioder? Allt hänger på om Golfströmmen kan stå emot när isen i Arktis och Jukkasjärvi smälter och kyler ner havet på våra breddgrader. Men...det där har jag för mig att jag hört om förut men det är historia nu... eller var. Det var i alla fall innan chipsens tid på ICA.  

Nu var det enligt den något osäkra källan där bland hyllorna av miljövänliga produkter kanske bara frågan om några meter när det gäller Golfströmmens ändrade bana. Personen i fråga hade mössan ordentligt nerdragen och en stor halsduk som dolde delar av ansiktet så det var lite svårt att bilda sig en uppfattning om trovärdigheten. Jag har inte brytt mig om att kolla vare sig personen eller det sagda så noga. Kanske var det bara ryktesspridning? Det kanske inte är ett isberg som är orsaken heller, det kanske är ett kontainerfartyg med frysta räkor som gått under i Engelska kanalen på sin färd från Japan till Smögen och orsakat avkylning som gör att Golfströmmen går väster om England istället under en period. Det finns många osäkra faktorer att räkna med när det gäller miljön och värst är nog den mänskliga faktorn som gillar frysta räkor.

Hur som helst, på Skrea strand sågs varken palmer eller badande i helgen trots solskenet. Däremot vackra isformationer skapade av sol, vind och vatten.

Kanske är det framtidens förnyelsebara utsmyckning som ska dra turister till Falkenberg och Skrea strand som vi nu

ser

RSS 2.0