Kvarteret Svärdet i bild

Blir vi fattigare eller rensar vi bara garderoben? Stadsrummet förändras hela tiden och då och då höjs en och annan röst för att bevara ett hus, ett kvarter... Sedan slutet på 90-talet har diskussionen om Kv Svärdet böljat och ibland har vågorna gått höga i debatten. I de politiska rummen och i media, men också "på sta'n".

I början av våren träffades Falkenbergs fotoklubb och Falkenbergs konstförening för att testa en idé som legat till sig sedan förra sommaren. Vi skulle försöka hitta gemensamma motiv för en utställning bara för att få tillfälle att diskutera "bilden" och hur vi ser och tolkar våra motiv. I sökandet efter motiv begränsade vi oss snabbt till "Bilden av staden" och så fortsatte det tills vi var nere på ett enda kvarter i staden, Kv Svärdet. Dels för att det står inför förändringar, dels för att det innehåller mycket av både miljöer, aktiviteter och funktioner.

Idag var det vernissage.

Mina tankar genom det här projektet tänker jag helt opretantiöst visa här. Faktum är att några av de stadsrum vi diskuterade under våren redan förändrats och hus har rivits eller är på väg! Och så sent som igår presenterades ritningarna för ett nytt huskomplex i just Kv Svärdet.
På utställningen finns några av dessa bilder med.

Först några inledande bilder från en annan del av staden.

Mycket "Shell" har det varit i debatt och insändare på dom som vill förändra staden och dom som inte vill... men det här Shell är i stort sett borta och snart ett minne blott.


Och detta är inte längre, utan bara en i minnet existerande byggnad.

Så tar vi steget in i kvarteret Svärdet.

Förfallet och knappt saknat när det snart försvinner. Lika visset som en rabatt om hösten men förr sjudande av liv. Här ska planteras nytt till våren.


Cirkelhus som lär stå pall i cykler av både upp och nedgång.


Men här osar det, om än inte katt (får jag innerligt hoppas!), så av stadens godaste hamburgare. Snart är också detta ett minne blott, när det lämnar plats för nybygge av mera traditionell(?) stadsform. En huskropp som följer kringliggande gator och trottoarer med Burger Inn i gatuplan. Jag hoppas verkligen inte att det goda sitter i väggarna!


Bakom den stolta porten råder numera biomörker...


Innanför denna "kuliss" jäser det fortfarande bra till många falkenbergares glädje, men hur det ska gå för hus och verksamhet är en "ugnshet" fråga!


Solariesolen lyser över denna del av kvareteret och det är väl hit man får gå i framtiden, om man vill se tillbaka.

Utställningen på Konsthörnan på Storgatan i Falkenberg är öppen fram till 5e oktober då den rivs ;) Kvarteret står väl kvar ett tag till. Både utställning och Kv Svärdet är värt ett besök. Gå dit medans tid är och

se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0